Košík 0 Kč

Cibule jako od profíka

Jak vyzrát na cibuli rychle a bez zbytečných slz.

Zní to jako banální věc, ale přiznejme si, kolikrát jsme v kuchyni válčili s krájením cibule? Nakonec jsme se nad tou otravnou činností rozbrečeli, protože ta potvora ještě pěkně štípe v očích. Cibuli je totiž potřeba nakrájet rychle a nejlépe na pravidelné kousky.

Cibule nad zlato

Osmahnutá na oleji nebo v jíšce je cibule základem české kuchyně. Málokterá omáčka se bez ní obejde a i při grilování dodává masu tu správnou chuť. Pokud ji zrovna nekrájíme na plátky/měsíčky do salátu, většinou ji chceme mít hezky nadrobno. Malých kousků sice můžeme docílit tak, že budeme nožem sekat dostatečně dlouhou dobu jako samuraj, takhle ale cibule ztrácí cenné šťávy. Obsahují spousty vitamínů, jsou nositelem chuti a navíc - při jejich uvolňování začnou dělat v našich očích neplechu. Bude proto lepší naučit se jednoduchý styl, kterým cibuli nakrájíte rychle a rovnoměrně.

                                                                                                           

Před krájením:

  • Připravte si dostatečně velký nůž a prkénko - pižlat cibuli na malém prkénku a malým nožem je zbytečná práce a rozhodně z toho nevyjdou hezké kostičky.

  • Nůž vyberte kvalitní, nejlépe se zaobleným ostřím - kolébkový pohyb pomáhá při krájení.

  • Cibuli si oloupejte tak, aby zůstala horní stopka.

Pozn.: Jak si vybrat ten správný nůž? Můžete se inspirovat naším článkem.

A teď samotné krájení:

  • Rozkrojte cibuli podélně tak, aby na obou půlkách byla stopka (stopka vám bude držet cibuli pohromadě, aby se při krájení nerozpadala).

  • Položte si půlku cibule vnitřní stranou na prkýnko a kolébkovými pohyby krájejte směrem od stopky dolů.

  • Pokud chcete malé kostičky, cibuli rozkrojte ještě podélně prostředkem krájené půlky.

  • A až potom krájejte kolmo k prkýnku směrem ke stopce.

Nakonec vám zůstane jen stopka, kterou vyhodíte. Přesný postup je podrobně ukázán i v přiloženém videu. Tak hurá do toho!

                                                                  


Datum zveřejnění: 21.06.2017


Zpět na výpis článků